Privacy statement
Forumvett på www.kjernen.com

Forumvett på Kjernen.com

Velkommen til Kjernens forum på www.kjernen.com. Som supporter av Nordens stolthet, Rosenborg, kan du her delta i meningsutveksling med likesinnede.

Diskusjoner på Internett følger egne regler, og Kjernens forum er ikke noe unntak. Ikke bli overrasket om en eller annen svarer deg spydig eller skjeller deg ut hvis du ikke følger disse reglene. Sånn er Internett!

1. Oversikt over retningslinjer

Nedenfor finner du en nærmere beskrivelse av reglene. Her får du dem i kortform:

 1. Les gjerne en stund før du skriver noe, bli kjent med tonen på forumet.
 2. Ikke lag nye tråder unødig.
 3. Husk at nesten ingen som skriver er talsmenn for Kjernen.
 4. Her følger vi vanlig norsk rettskriving.
 5. Språkstrid er uinteressant. Politikk også.
 6. Skriv noe med mening om du skal skrive noe.
 7. Unngå overdreven bruk av effekter som "graemlins".
 8. Meldinger kan redigeres og slettes.

2. Nettvett generelt

Nettvett, eller nettikette, handler om skikk og bruk for de som skal delta på Internett. "Nettvett handler om å bruke vettet, ikke å bruke nettet - nettet er bare stedet der du bruker vettet." Les gjerne denne artikkelen om nettvett (skrevet for USENET). Den gir deg mer bakgrunnsstoff.

3. Retningslinjer for brukere på Kjernen.com

A) Les gjerne en stund før du skriver noe.

Foraene på aftenposten.no, vg.no, rbk.no, kjernen.com osv. er ulike. Blant annet varierer det hva som godtas av språk (banning, dialekt, rettskriving, SMS-slang). Kravene til meningsinnhold varierer. Forsøk også å få med deg hva som er god takt og tone, og hva som er upopulært.

En gammel Internett-regel sier at du gjerne kan lese et forum i seks måneder før du deltar i diskusjonen. Seks måneder er kanskje litt lenge, men tanken er god. Bli kjent før du deltar. Skjønt har du et spørsmål til kampen om fjorten dager må du naturligvis kunne stille det (men se neste punkt).

B) Er spørsmålet stilt tidligere?

Ved enkelte anledninger kommer det spørsmål. Når kommer medlemsavisa, blir det satt opp tur, når kommer sesongkort, hvor kjøper jeg billetter ...

Ofte er det mange som har samme spørsmål. Ofte er spørsmålet stilt før du stiller det. Les gjerne forumet grundig for å finne ut om noen har spurt og om de har fått svar, før du lager en ny tråd.

Hvis du skal diskutere f.eks. nye spillere, trenerskifte, reklame på drakta eller en forestående Rosenborg-kamp, vil du sannsynligvis finne en eksisterende tråd allerede. Delta i den diskusjonen istedenfor å lage en ny.

Forumet har en søkefunksjon. Bruk gjerne den for å se om du finner en relevant tråd.

Dette punktet er også kjent som: "Ikke lag nye tråder for hva som helst!"

C) Nesten ingen er talsmenn for Kjernen.

Her møtes en rekke vanlige Kjernen-medlemmer. Mange har sterke meninger, og kanskje blir du overrasket over at Kjernen mener ditt og datt.

Husk på dette: Nesten ingen av debattantene er talsmenn for Kjernen. De uttrykker sin personlige, ikke supporterklubbens, mening. Kjernens styre og Kjernens leder står ikke bak og er ikke ansvarlige for alle meldingene som blir lagt ut.

Kjernen.com har en redaksjon, populært kalt [webred]. I likhet med styret har de ingen kontroll på meldingene som blir lagt inn, og går ikke god for det som skrives. Kun de aller, aller verste meldinger blir slettet. Medlemmene i redaksjonen uttaler seg som vanlige Kjernen-medlemmer med mindre det står [webred] angitt.

D) Her følger vi vanlig norsk rettskriving.

Om meldingene har godt språk blir kvaliteten på forumet høyere, og det blir enklere for alle å lese. Det er ingen skam å forhåndslese meldingen din ("Preview") og rette opp feil før du sender den.

Unngå følgende:

 1. Dialekt. Noen innslag av dialektord i ny og ne skader ikke, men hele setninger og lange avsnitt på trøndersk blir fort mindre lesbart. Spesielt om du i tillegg er slepphendt med rettskrivingen.
 2. SMS-språk. "d r" liker vi ikke, skriv "det er". Andre SMS- og nettord som oxo og qlt kan du også styre unna.


E) Kjernen.com er ikke stedet for språkstrid og politikk.

Har du virkelig elendig rettskriving, skriver mye dialekt eller bruker mye SMS-slang, får du (mer eller mindre) garantert sure meldinger. Det er på sin plass.

Det er derimot ikke på sin plass å lete opp hver minste lille kommafeil og hvert eneste feilskrevne ord i andres meldinger. De fleste gjør feil i blant, alle vet det. Bare forsøk så godt du kan å holde deg til korrekt skriftspråk.

Videre er dette et fotballforum. Det ikke handle om Rosenborg, men det bør handle om fotball. En del politiske temaer kan du med fordel la være å diskutere her - det finnes mange steder der du kan kaste deg ut i denslags debatter. Mange andre steder.

F) Skal du si noe, så si noe med mening.

Meldinger som "Helt enig!" bidrar ikke noe til en diskusjon. En sjelden gang er det på sin plass, men det er helt uviktig å markere om du er enig eller uenig i alle saker. Bidra gjerne med synspunkter, forslag og kommentarer, men tenk gjerne gjennom hva du skriver først.

Svært mange av de korte innleggene som skrives er helt uinteressante for andre å lese.

Noter deg allikevel at det varierer hva som oppfattes som meningsfullt. Hvis en som har vært aktiv en god stund på kjernen.com skriver en melding som sier "Ok." og ikke mer enn det, er det mer meningsgivende for de andre på forumet, enn om en helt fersk bruker sier det samme.

Dette punktet er også kjent som: "Stop making stupid posts!"

G) Vær forsiktig med bruk av effekter.

En nærmere spesifikasjon:

 1. Smileys, emoticons og graemlins. Overdreven bruk er unødvendig og blir bare slitsomt for leseren. Hvis du bruker mer enn én per femte post, er det kanskje for mye. Bruker du mer enn fem graemlins på én post bør du sterkt revurdere dine vaner NÅ!
 2. Store bokstaver. På Internett er ord med store bokstaver ROPING OG UHØFLIG. Følg forøvrig norsk rettskriving.
 3. Tegnsett. Norsk rettskriving spesifiserer at ett spørsmålstegn eller utropstegn er det vanlige. I blant er det ok med 2-3, men bare en sjelden gang.


H) Meldinger kan endres og slettes.

Ser du at noe i meldingen din er feil, kan du klikke Edit-knappen for å rette det opp.

Både skrivefeil og faktafeil kan gjerne rettes på denne måten. Det er ikke alltid nødvendig å skrive en ny melding, rett etter den første, der du retter opp noe. Rediger istedenfor. (Naturligvis kan du skrive flere innlegg i en debatt, du ikke gå tilbake og legge inn flere synspunkter i et gammelt innlegg.)

Når du retter får du mulighet til å spesifisere om du vil at posten skal merkes som redigert. Hvis du har forandret meningsinnholdet i innlegget, er det høflig å spesifisere det, f.eks. med "EDIT: Jeg ser at rbk.no avkrefter dette." Ellers kan det hende at noen besvarer din post - uten at det som kommenteres lenger står i posten din. Det er forvirrende.

I redigeringsvinduet kan du også slette meldingen (knapp nederst). Nyttig for eksempel om du finner ut at en annen har skrevet et nesten helt likt innlegg.

Merk at det er en tidsbegrensning på hvor lenge du kan redigere og slette. Angrer du virkelig på en melding, og det er for sent, får du heller kontakte webred og spørre pent om noen kan slette den. Hint: Tenk før du skriver istedenfor. Rettinger er kanskje mest aktuelt den første halvtimen etter at du skrev innlegget.

Search
Who's Online
0 registered and 142 anonymous users online.
Forum Stats
5058 Members
10 Forums
6224 Topics
223775 Posts

Max Online: 347 @ 17.08.2020 14:55

Generated in 0.013 seconds in which 0.006 seconds were spent on a total of 5 queries. Zlib compression enabled.