Et medieskapt irritasjonsmoment

Etter en mer slitsom kamp mot Sarpsborg enn man skulle tro var nødvendig, sto det til slutt 3-2 på tavla. Kanskje hadde vi tatt seieren litt på forskudd, men når kampen gikk som den gikk, var det fantastisk deilig med tre poeng! Og tre mål på sjeldent vis – Midtsjø header inn en corner, Helland med et frispark fra øverste hylle, og Søderlund setter inn en retur! Spillerne er ekstatiske! Publikum jubler! Tid for å feire – nesten! Først må selvfølgelig rettighetshaverne ta opp et intervju som skal vises etterhvert!

For de som eventuelt ikke måtte ha fått med seg saken – dette handler om en situasjon som oppsto etter at kampen var ferdig. Spillerne kom for å feire seieren med Kjernen. Alle spillerne var klare for seiersjubelen unntatt Ole Selnæs, som ble holdt igjen for å intervjues av TV 2. Dette forbi han var valgt ut som kampens profil. Ja, ingen kan vel tvile på at han var en viktig mann for utfallet i kampen. Spillerne valgte å vente på Selnæs i stedet for å starte jubelen uten ham. Aleksander Søderlund kom til slutt for å rive Ole løs slik at han fikk være med på feiringen. Mens TV-intervjuet pågikk fløt begeret over på Øvre Øst. Med verbale uttrykk og en liten pipekonsert ble seiersintervjuet med Selnæs forsøkt sabotert.

Neida, det er ikke en gigantisk kampsak. Dette handler mye mer om et medieskapt irritasjonsmoment som har latt seg utvikle under årets sesong.

Når mange er negative til den moderne fotballen, så er dette et eksempel på hva man snakker om. At pengene rår er for så vidt ikke noe som har dukket opp i 2015, men når TV 2 skal forsøke å være kreative og få mest mulig ut av det de tenker på som et «produkt», så oppstår ting som dette. De krever å få snakke med den de velger som kampens profil, på bekostning av noe såpass spontant som feiring med egne supportere. Dette er nødt til å skje umiddelbart etter at kampen er blåst av, må vite. Supportere og spillere har ikke betalt noe for rettigheter til å feire spontant med hverandre.

Det som er trist her er at hele premisset for debatten er at de som skal «eie» øyeblikkene er de som ser på TV, hjemme i sin egen stue. Spillernes takk for støtten er ikke en del av produktet noen har kjøpt, og kommer i andre rekke bak et intervju som ikke engang går live på tv. Der maler man jo for lengst på med viktige reklamer for vidunderprodukter som skal utrette mirakler. Neida, de som er på stadion, som har betalt billett – eller enda mer sannsynlig, sesongkort – og som er med på å skape en ramme og en stemning rundt «produktet» fotball, de er andrerangs borgere, mindre viktige enn tv-titterne!

Det er helt sikkert ikke dette som er tanken til NFF, TV 2 og andre som forsøker å presse fotballen inn i en mal så den kan selges i porsjonspakninger. Skulle det likevel fortsette med flere og flere av disse latterlige forsøkene på sette TV-titterne foran de som møter opp, så risikerer man å drepe stemningen på tribunen og ta livet av det brennende engasjementet som driver folk til å kjøre land og strand rundt for å se laget sitt live, og feire med dem når de får det til.

Når TV 2 uttaler seg forsøker de å bagatellisere dette, og greit nok, det er ikke en stor og viktig greie. Det handler bare om spontanitet, om kjærlighet, om å leve i øyeblikket og å la gledesrusen eksplodere. Hver lille ting dere gjør for å ødelegge dette kommer til å møte motstand. Dere er der for å formidle det som skjer, vi er med på å skape det. Dette kommer kanskje som et mildt sjokk for dere, men vi kommer ikke på Lerkendal for deres eller TV-titternes skyld. Vi kommer dit fordi vi elsker Rosenborg. Hvis dere forsøker å gå imellom får dere tåle konsekvensene.