Den største

Søndag 16. juni kl. 20:00 kommer Vålerengens IF på besøk til Lerkendal. Som stort sett alle andre – inkludert de fleste i Oslo – driter vi i dem. De er nødvendige for at det skal bli kamp, ellers er de helt betydningsløse. Det handler om to ting denne kvelden. Den ene er å støtte et Rosenborg-lag som trenger det. Den andre er å hylle en levende legende som fortjener det.

I forbindelse med denne kampen skal statuen av Nils Arne Eggen avdukes på plassen som også bærer hans navn. En levende legende skal æres og få den hyllesten han fortjener. I en klubb der mange navn skrives med gullskrift er Nils Arne den aller største. Selv om pengegalskapen i fotballen ikke var like fremskreden i hans tid som nå, kan det ikke være noen tvil om at det han klarte å oppnå med relativt beskjedne ressurser i en liten klubb fra langt mot nord er i aller øverste verdensklasse.

Nils Arne ER Rosenborg, sa man. Og på mange måter stemte jo det. Både direkte på den måten at han var involvert i stort sett det meste som foregikk. Mye av det var kanskje ikke hans ansvar, men når Eggen kom med råd, er det ikke mange som våget å trosse ham. Rosenborg, både på banen og som klubb, var en velfungerende maskin, og Nils Arne Eggen var maskinens hjerte. Og Nils Arne var også RBK indirekte, fordi den vanvittige suksessen over tid umulig kunne ha skjedd uten ham.

En sterk personlighet, en pedagog, en artist innen fotballfaget. Som trener visste han hva han ville ha, og hvordan han skulle få det. Han utviklet Rosenborg-spillet, stilen, angrepsfotballen – kall det hva du vil, men det har ført til at RBK har dominert norsk fotball fra Nils Arne kom hjem i 1988 til i dag, med kun noen få rolige pustepauser innimellom. Under Eggen har Rosenborg stått for noen av de største idrettsbragdene Norge har sett.

Ok, så er du kanskje en av de som er usikre på om du orker å se så mange kamper i år. Det er forståelig at man kan bli litt sliten innimellom, at engasjementet får seg en liten trøkk når både spill og resultater er dårlig. Men har du Rosenborg i hjertet ditt, så skylder du Nils Arne Eggen at du kommer på Lerkendal søndag. Hva klubben hadde vært uten ham vil vi heldigvis aldri få vite. Det finnes ikke ord som kan yte ham rettferd, som kan uttrykke hvor takknemlige vi er, eller som fullt ut kan beskrive den enestående respekten han har gjort seg fortjent til.

Det eneste vi kan gjøre er å møte opp og hylle, applaudere og takke. Vi gjør det stadig for Rosenborg. Og Nils Arne Eggen ER Rosenborg!