Nytt tifooppheng på Øvre øst

Vi kan med stor glede meddele at vi i går, mandag 22. august 2022, startet monteringa av nytt tifooppheng på Øvre øst!

Det har vært en lang vei og prosess fram til valg av løsning og leverandør. Det nye tifoopphenget ble satt i spesialbestilling i april 2022.

Ønsker du å se det nye tifoopphenget i bruk? Støtt Tifo Trondheim – Vipps valgfritt beløp til 19171

Det nye tifoopphenget er et samarbeidsprosjekt mellom Tifo Trondheim og Kjernen. Alle investeringskostnader dekkes av Kjernen i sin helhet. Den totale kostnaden blir ca. 800 000 kroner inkl. mva. Ca. 200 000 kroner av kostnadene har blitt finansiert via en Spleis i 2021.

Endelig kan vi erstatte det manuelle opphenget med seiltau og trinser fra 2013, med et motorisert system med en spesialbygd og skreddersydd vinsj «innfelt i taket», med tilhørende wireblokker, wire, trosse med videre.

43 m bomlift er leid inn

Førstegenerasjons tifooppheng, som Tifo Trondheim kjøpte inn og monterte på dugnad før seriestart i 2013, var i sin tid en revolusjon, men det satte sine begrensninger i bruk.

Tauene ble festet til doble planker som ble skrudd sammen for holde stoffet i nok klem slik at det kunne heises opp med håndkraft. Få år etter at tifoopphenget sto klart startet drømmen og de små planene om et nytt og permanent tifooppheng på Øvre øst.

1. april 2013 – første kamp med førstegenerasjons tifooppheng i bruk

I starten av 2018 startet diskusjonene for fullt innad i Tifo Trondheim angående å få en «permanent løsning for oppheng av tifo på Øvre øst». I løpet av 2018 og 2019 fikk Tifo Trondheim inn diverse tilbud på ulike løsninger. En løsning tilbudt i 2019 var ansett som for kostbar, da den var langt utenfor daværende budsjett for nytt tifooppheng for Kjernen og Tifo Trondheim.

17. mars 2018 – siste kamp med førstegenerasjons tifooppheng i bruk

Vi har siden høsten 2020 jobbet jevnt med å få landet en best mulig løsning for tifooppheng. Grunnen til at ting har tatt lang tid fordi det er svært få potensielle leverandører å forespørre om pris på løsninger hos.

Tifoopphenget fra 2013 er nå demontert og lagt pent sammen – ca. 4,5 år etter sist det var i bruk
Den hvite boksen illustrerer utstrekningen til tifoopphenget – ca. 38 m bredt og ca. 10 m høyt
Vinsjen – tifoopphengets motor – bredden er ca. 1,5 m og høyden ca. 0,8 m, hastigheten er ca. 8 meter/minutt
3D-modell av vår spesialbygde vinsj
Wireblokker er omlakkert for å få ca. samme farge som takbjelkene
Vinsjen blir innkapslet for å bli best mulig beskyttet mot ytre miljøpåkjenninger

Tusen takk til to av våre medlemmer som har hjulpet til og sørget for at denne innkapslinga har blitt spesialprodusert på rekordtid i løpet av den siste uka!

Tusen takk til alle de som støttet Spleisen i 2021

Løsningen med spesialbygd vinsj og egnet plassering i taket fikk vi først på plass i februar 2022. Alle tilbudte løsninger fram til da har aldri vært av samme kaliber og egnethet.

Det eneste som gjensto i slutten av februar var å få på plass en beregningsrapport som bekrefter at tifoopphenget ikke påvirker bæreevnen til taket.

I et samarbeid med RBK ble et prosjekteringsfirma kjapt satt i gang i februar til å foreta alle nødvendige beregninger for å verifisere at tifoopphenget ikke påvirket takets bæreevne.

Det måtte beregnes at påkrevd sikkerhetsfaktor 10:1 kan oppnås teoretisk, som betyr at bremsene i vinsjen skal kunne tåle en belastning ti ganger det den maksimalt kan løfte.

Utklipp fra beregningsrapporten

Tusen takk til alle våre leverandører i dette prosjektet!

Tusen takk til alle andre som på en eller annen måte har vært involvert og hjulpet oss i dette prosjektet.

Ingen nevnt, ingen glemt.


Som en avsluttende kuriositet, kan vi nevne at valget av prosjekteringsfirma ble kjapt unnagjort, fordi RBK selv benyttet samme prosjekteringsfirma da klubben gjorde store utbedringer på taket av tribune sør.

Kontaktpersonen hos prosjekteringsfirmaet var også sentral hos sin tidligere arbeidsgiver under prosjektering og bygging av de tre nyeste tribunene på Lerkendal.

Flyfoto fra 2020 før RBKs utbedringer av taket på tribune sør
Flyfoto fra 2021 etter ombygging av taket på tribune sør