Fotball er følelser

Det er lov å klemme en fremmed i euforisk jubel, det er lov å gråte for tapte poeng – og det er selvsagt lov å være forbanna over at en fotballkamp man hadde gledet seg til og hadde forventninger til, blir avblåst. At kampen mellom Rosenborg og Lillestrøm ble avbrutt var leit for alle parter, særlig for barn og familier som måtte gå slukøret hjem. Det er dog viktig å minnes at supportere landet rundt har kjempet for denne saken i lang tid langs det demokratiske sporet, uten å møte annet enn tåkeprat, løgn og paradoksalt nok: beskyldninger om å være anti-demokratiske. Enhver protestaksjon mot VAR, stor som liten, må sees i sammenheng med dette.

Denne sesongen har protestene mot VAR økt nærmest fra runde til runde. Engasjementet, oppfinnsomheten og frustrasjonen har vokst i takt med NFFs manglende vilje til dialog, og når NFF før serierunde 15 bestemte seg for å slå hardere ned på protestaksjoner (noe som ikke var kommunisert tidlig i forkant), sattes supporterne til Rosenborg og Lillestrøm i en nesten umulig situasjon. Å legge ned protestene i møte med NFFs strengere linje ville være en fallitterklæring for den kampen supporterne har kjempet i så lang tid, og ville gitt NFF bekreftelse på at det er viktigere å slå ned protestene enn å lytte til hva de springer ut fra. Med dette som bakteppe var det som skjedde på mange måter en varslet katastrofe. 

Fraværet av demokratisk forankring ved innføringen av VAR har blitt behørig dokumentert fra flere hold, og levner ingen tvil om at det er NFF som har sviktet medlemsdemokratiet i norsk fotball. Kjernen hyller Rosenborgs pressemelding om arbeidet med å avvikle VAR, og verdsetter deres tydelighet. Vi håper klubben nå inntar en mer synlig og aktiv rolle i den offentlige debatten rundt denne saken. Et tradisjonsrik klubb som Rosenborg, skulder ved skulder med de andre store klubbene i Norge, vil med klar røst kunne tale maktarroganse og skinndemokrati imot på en måte som ikke kan ignoreres.

Kjernen vil nok en gang uttrykke sympati med de som ble berørt av forrige rundes avbrutte kamp. Det er likevel vårt syn at det i ettertid har kommet noe godt ut av det som skjedde. Det tok nemlig ikke mange dager før NFF så seg nødt til å løfte spørsmålet om VAR dit det skulle vært for lenge siden: til medlemsdemokratiet. Det er aller første gang NFF og NTF har vist noen form for vilje til å ha en ekte og konstruktiv dialog om VAR i Norge. Vi regner med at Rosenborg Ballklub vil følge opp sine ord gjennom handling, og da anser vi i Kjernen det som vår plikt, så langt det lar seg gjøre, å passe på at fremtidige protestaksjoner ikke vil avbryte noen kamper. 

Vi håper vi allerede fra neste sesong kan nyte en fotball fri for VAR, byråkrati og geometri – men full av øyeblikk og følelser. Vi ser frem til at vi snart igjen kan bruke all vår energi på å støtte laget, slik at det neste som må ryddes opp fra Lerkendals grønne gress forhåpentligvis er gullkonfetti.