Måketryner

Kjetil Sælen virker som en folkelig type. Litt sånn som oss. Feit, skalla, ikke spesielt god peiling på fotball. Men på et punkt er vi nok litt forskjellige. Vi hørte etter når vi fikk råd om å ikke blande piller og alkohol. Første omgang av kveldens kamp gjorde det klart at Sælen valgte annerledes.

Det sies at en god dommer skal være usynlig og ikke i seg selv være avgjørende for utfallet av kampen. Hvis dette stemmer er det herved bevist at Sælen ikke er noen god dommer. Han stakk seg ut som et åpent sår i et ellers greit ansikt. Ingen kan påstå at hans handlinger ikke hadde konsekvenser.

Først har vi straffesparket som ga Haugesund 1-0. Hva mener dommer at det er straffe for i den situasjonen? Per Verner Rønning blir skutt i ryggen fra kort hold i det han kaster seg ned for å forsøke å blokkere en ball. Om den så hadde vært innom armen – noe den ikke var – er en naturlig stilling for armene å henge ned langs siden av kroppen der? Et latterlig straffespark, en latterlig avgjørelse, en latterlig mann.

Men kanskje enda verre var overfallet på Jonas Svensson ikke lenge etterpå. Det var ikke noe uhell. Neida, Haugesund-spilleren forsøkte nok sikkert ikke å slå ham ned. Men er det noe som helst med måten måka går inn i duellen på som tilsier at det IKKE skulle være rødt kort? Sælen bør ikke få dømme på toppnivå mer etter denne slette innsatsen!

Bare for å sette vår sjåvinisme i perspektiv, så er det vanskelig å forstå hvorfor vi fikk vårt straffespark også. I motsetning til Haugesund-spilleren hadde dog Nicki Bille folkeskikk nok til å spille ballen kontrollert inn til keeper.

Til pause viser Dagbladet på nett klasse ved å skrive at «RBK knockes ut i Haugesund» med bilde av en blødende, muligens bevisstløs Jonas Svensson som illustrasjonsfoto. Jeg antar dere er stolte av den. TV2 på sin side understreker at de ikke er verdige videreformidlere av Tippeligaen med noen få sekunder oppsummering av 1. omgang skviset inn mellom reklamene.

Etter ca. en time blir Tobias Mikkelsen sparket ned i 16-meteren til FKH. Motstanderen forsøker å avklare, men bommer på ballen, og sparker vingen vår i magen. Det eneste klare straffesparket i hele kampen. Nok et tilfelle av grenseløs inkompetanse, eller kompenserer han etter en logikk som bare han selv forstår?

Det er kanskje ikke noe å si på det gule kortet til Gamboa når han blir utvist. Det første, derimot, der han får gult kort for kjeftbruk etter at Mix får frispark mot for å ha blitt sparket ned, kan kanskje menes noe om. Men vi har vel fått frem hva vi mener. Verdt å merke at linjedommeren også forsøkte å smiske med sjefen sin ved å bidra til feilene – ved å feilaktig dømme offside på det som ville vært 3-1 før det faktisk ble 3-1.

I tilfelle det ikke er klart – ja, vi misliker at gutta taper. Men det må sies at vi er fullstendig i stand til å gjøre det selv. Vi trenger ikke dommerhjelp. Klart fienden får store sjanser mot slutten når vi må satse offensivt med én mann mindre. Sånn er det.

For å avslutte dagens fotballbitterhet – publikum i Haugesund må stå for den mest ensidig blinde patriotismen i Tippeligaen. Joda, vi hater Molde og Lillestrøm mest. Vi hater Bergen. Vi hater Engen. Men uansett hvor mye negativt vi har å si om dem – de sutrer ikke som barnehagebarn på HVER eneste situasjon som går mot dem, uansett hvor riktig det måtte være dømt. Det kan man ikke si om måketrynene. Det er fint å støtte laget sitt uansett, men dette blir bare trist.