Verdens beste

Da er det altså fotballpause, og den benytter vi til å se masse fotball. Verdens øyne er rettet mot Brasil for å se verdens beste i aksjon, og det gjør selvfølgelig vi også. I tillegg til å se vår egen Gamboa i storform har vi også fått se andre artister som kan inspirere noen og en hver, og det får vi tro det også gjør for de som sitter nede på Brakka og evaluerer i disse dager. For våre tanker går selvsagt dit også. Det gjør de alltid. Til verdens beste klubb. Og vi spør oss; er det stille før stormen, eller har stormen stilnet?

For det ble plutselig veldig stille fra den kanten, det må vi si. Og det er greit nok, trengs det god tid på å evaluere, så skal det tas god tid. Vi vil for all del ikke at det skal overlates til en terning slik som før. Og trengs det lang tid på å finne noen erstattere i ulike roller, så skal det for all del brukes av den tiden. Vi vil da ikke at det skal overlates til “grundige prosesser” som innebærer å ringe kameratene som ligger på hurtigtast på telefonen, eller å gå rett inn i ansattlista til Total Consult/Avantas. Vi har en viss anelse om hvordan det ville endt.

Så hva skal man gjøre? Ringe til verdens beste trener? Nei, for all del. La mannen få pleie sin egen helse i fred nå. Han har bidratt mer enn noen klubb kan forvente. Men en ting kan han bidra med. Han kan bidra til evalueringen, rett og slett gjennom utspill og postulater han kom med for flere år siden. “Ingenting blir så fort historie som en fotballkamp” sa Nils Arne alltid. Det har vi bitt oss merke i, til forskjell fra en viss trener som for kort tid siden brukte et kort intervju til å nevne en ok kamp mot Godset 87 ganger på fem minutter. Men den kampen, kjære Perry og Rosenborg, er historie. Og de to siste kampene før ferien? De er historie de også.

Ja visst, vi kan da lese tabellen. Vi er ikke langt bak teten i norsk fotball. Ja visst så er det fortsatt sjanse til og med til det edleste metallet. Men når kritikken blåste som verst for noen uker siden ble vi, feilaktig, fremstilt for å blåse oss opp over et par dårlige resultater. Vi gjorde ikke det den gang, men vi er enige i at det er dumt å henge seg opp i et par enkeltresultater. Så også i to enkeltresultater som går riktig vei. For skal man evaluere, så er det viktigere å se på det store bildet og på det spillemessige. Vi har vel allerede tydeliggjort hva vi mener om den saken. 4 mål på 4 sjanser mot Start får stå som et tydelig eksempel, det store bildet på 18 måneder forteller den samme historien.

Så vær så snill, hjelp oss å opprettholde verdens beste, og sørge for at den gamle floskelen med “stolt fortid, stor fremtid” får noe for seg. Det skal evalueres grundig, men situasjonen er nok ikke så ny og annerledes nå at ikke konklusjonen er klar for lenge siden. Skal det tas grep bør de tas så tidlig som mulig før fotballferien er over slik at de får best mulig effekt.