Dette tar vi avstand fra, Bakenga

Det kokte – som vanlig – over med utenomsportslig fokus etter gårsdagens tur til Molde. Noe tar vi Rosenborg-supportere kritikk for, andre ting stiller vi spørsmålstegn ved. Selvfølgelig handlet mye om en ubenyttet reserve på Molde.

Vi sa det etter 1-0-seieren mot Stabæk uka før.

Molde-kampen blir skviset mellom to viktigere kamper. En åpningskamp i Europa League og en kamp som kan ta oss til norsk fotballs store årsfest på Ullevaal. For en gangs skyld skulle turen til Molde bli tonet ned mellom langt gjevere kamper etter at ledelsen økte til elleve poeng.

Så ble det litt kok likevel da. Det var visst ikke så kult å tape likevel.

Den bleke innsatsen var likevel ikke det det ble snakket mest om i går. Allerede før ankomst i Molde gikk ryktene om at en av våre hadde krysset en klar grense. Vi trenger ikke gjenta historien, dere har alle sett bildene. Noen mener mediene lagde storm i vannglass og vi er forsåvidt enige i det, men det får være deres sak. Uansett – slike kommentarer ønsker ikke vi i Kjernen og Rosenborg å forbindes med. Det tar vi avstand fra. Punktum.

Vedkommende vil få sin straff og den er han også klar til å ta. Kommentarer som fremmer vold eller undertrykker raser, legninger eller kjønn er selvfølgelig aldri bra. Så er det sagt.

På en kveld der Lyon-spiller Mathieu Valbuena ble møtt med flyvende glassflasker på sin gamle hjemmebane i Marseille, var det likevel spennende at folk fra hele landet freste mot at Rosenborg-supporterne hetset en tidligere spiller med mishagsytrninger. Vi har det godt her i landet – og det skal vi fortsette å ha! For all del. For selvfølgelig betyr ikke det at vi skal bli slemmere, vi skal aldri nærme oss det nivået vi så i Frankrike i går. De voldelige avkastningene et treff av en glassfaske kan få, er fatale. Dit skal vi ikke (Skjønt, det var noen varmegrader som landet under tribunen vår i går også, men mer om det senere…), men når media bygger opp til hatkamper, er det lov å spørre seg hvor lav lista til supporterne skal få være.

Mini, som selv har fått kjørt seg ganske greit i Molde tidligere, har sagt det. “Vi må ta vare på fotballhatet”. André Bergdølmo kom til oss fra LSK i 1997 og har i ettertid regelrett hyllet hvordan hatet til Lillestrøm-supporterne gjorde at han spilte dårligere. Det er en del av pakka!

Når en spiller vi elsker drar ut og returnerer til våre argeste rivaler vet han at det får reaksjoner. Vi prøver å gi en smekk på fingrene til de – heldigvis få – som krysser den grensa vi nevnte over. Men “svin” og “søppel”? Fotballen er underholdning, det er gi og ta. Det er følelser. Nettopp disse følelsene har gjort at Mushaga Bakenga hever lønn i millionkassen for å spille fotball. Sporten vi elsker. Når Barcelona-fansen kastet grisehode etter Luis Figo da han byttet til rivalene i Real Madrid, hva sa de da? Igjen, vi skal ikke dit, men det blir spennende å se om kritikerne følger opp. I anglofile Norge kan vi nok anta at mange av de som mente “svin” var ille, har et lag på andre siden. Det skal spilles over 30 serierunder til før mai. Lykke til med å følge opp kritikken til lagene som bruker styggere ord enn “svin”.

Tilbake til litt selvkritikk igjen, kan vi avslutningsvis si at de ulovlige blussene som havnet på banen i går også er noe vi tar avstand fra. Norske supporterklubber har gjennom turbulente forsøk med varierende hell forsøkt å få en dialog med klubbene, politiet og brannvesen om å få lovlige pyroaksjoner i Norge.

Vel. Å kaste flere tusen varmegrader på banen bærer ikke bare en farlig risiko for helse og materielle skader – det motarbeider den innsatsen vi har lagt ned som bare faen. Så vet dere det.

Men vi fikk altså mest kritikk for å ikke like en spiller på motstanderlaget. Rare, gamle Norge.