Gratulerer med dagen, Nils Arne!

En levende legende fyller år. For oss som elsker Rosenborg er det nok ingen vi ser på med større respekt, beundring og takknemlighet. En mann som er blitt profet i eget land, som har fått sin storhet anerkjent i sin egen levetid. Gratulerer med 75-årsdagen, Nils Arne Eggen!

Trekvart århundre – det må kunne kalles et rundt tall, og en anledning til å ta frem de gullkantede ordene for en som mange husker som en sitatmaskin for de store anledninger. Norgeshistoriens suverent beste klubbtrener våger vi ubeskjedent nok å kalle ham. Selveste Mr. Rosenborg, den største i en klubb med en vanvittig historikk når det gjelder enestående individer – og lagspillere. Mannen som har store deler av ansvaret for en suksess i lagidrett med internasjonal betydning som vi aldri har sett maken til verken før eller siden. Nils Arne Eggen tok spillere som var langt unna de største ligaene og lønningsposene og lagde et lag. Han lærte oss at når kampen starter er det 0-0 og 11 mann på hver side – og vi KAN slå dem. Systemet er større enn enkeltspillere, og man er ikke nødt til å ha overdreven respekt for individualister med like oppblåst ego som bankkonto. Et lag fra den tredje største byen i en nasjon som stort sett har vært en parentes i fotballhistorien slo plutselig de virkelig store lagene. Ikke bare slo vi dem – vi rundspilte dem.

For oss som har vokst opp med Rosenborgs storhetstid har Nils Arne «alltid» vært en naturlig del av RBK. Han som jagde spillerne i angrep når de ledet 10-0 mot Brann på Lerkendal. Hans særegne måte å kverulere på i intervjusituasjoner. Hans geniale motstand mot primadonnanykker og urovekkende utvikling i fotballens verden – en verden hvor penger i større og større grad blir stående igjen som det eneste som betyr noe.

Sett utenfra var det alltid mye liv og røre med Nils Arne i klubben. Spillere fikk høre det, og han kunne gå fra sjarmerende diplomat til nådeløs bøddel på et brøkdels sekund i intervjuer – både når det gikk bra og når det gikk galt. Når man vokser opp med Nils Arne på sitt lag og tenker tilbake på hans tid i Rosenborg er det med kjærlighet, respekt og en grenseløs beundring for et fantastisk menneske som fortjener all den hyllest vi er i stand til å gi.

Ord blir fattige, Nils Arne. Gratulerer med dagen. Du er, har vært og vil alltid være nummer én!