Takk, Rosenborg!

I går krevde vi i Kjernen og andre supportere at Rosenborg revurderte turen til Dubai, i all hovedsak fordi vi mener dette var uforenelig med verdigrunnlaget til klubben. Tidligere i dag kalte klubben inn til pressekonferanse og kunngjorde at de innså at de hadde hatt for lite fokus på andre områder enn det rent sportslige, og at turen var avlyst. Det er med stor glede vi registrerer at klubben opptrer voksent og profesjonelt og handler riktig under press.

Vi liker selvfølgelig ikke å måtte rette pekefingeren mot dere, kjære RBK. Hva hadde vel vi vært uten dere? Dere er alt for oss. Og nettopp derfor er det viktig for oss å være litt vaktbikkje når vi føler det er på sin plass. Si ifra om vi mener dere tar et steg i feil retning. Akkurat som når dere føler at dere må si ifra til oss hvis vi går for langt. Dere er en bedre klubb enn oss, vi er bedre supportere, men alt funker best når vi drar i samme retning. Sånn som det er mesteparten av tiden.

Når en sak som dette eksploderer i media mister man fort litt fokus på at det ER et velfungerende samarbeide som ligger i bunnen her. Sånn må det selvfølgelig være. Vi skjønner at dere ikke liker å få kjeft eller at vi peker på ting dere anser at vi ikke har noe med, men vi vet også at dere forstår at dette handler om klubbens beste. Alle kan gjøre feil, og dersom det stemmer at man skal måle noen på hvordan de reagerer når en feil først er begått, så synes vi dette setter standarden for hvordan en klubb skal ordne opp.

Som alltid når nyhetssaker omhandler RBK og/eller supportere så dukker det opp de som skal lage kontrovers. Sosiale medier og kommentarfelt har hatt flere eksempler der vår oppfordring til å skifte mening i ett konkret tilfelle blir møtt med en “whataboutism så total at det eneste mulige utfallet er total handlingslammelse. Vi kan betrygge dere – vi har ingen ambisjoner om å styre klubben, og vi er ikke her fordi vi skal redde verden. Vi begrenser oss til å si fra når vi mener at en grense er brutt. Det samme kan skje igjen, men vi håper Rosenborg tar initiativ til positiv dialog neste gang de vurderer noe som kan skape reaksjoner. Vi har sett i dag at det nytter.

I sånne sammenhenger liker vi å komme med et lite stikk i retning av Molde om mulig, men her er det kanskje vanskelig for oss å overgå det de steller istand selv. En kort stund før RBK holdt sin pressekonferanse, fikk de uvant og uventet støtte fra Øystein Neerland, adm. dir. i MFK, som mente kritikken mot klubben var uberettiget. Det virker som om godeste Neerland synes det er urettferdig at fotballklubber blir belemret med teite menneskerettigheter når ikke andre bransjer gjør det. Med en slik leder ved roret kan vi bare ønske unge moldensere lykke til med utviklingen av sitt moralske kompass.

Nei, vi er ikke ute etter noen status som moralens voktere. Men vi er glade for at vi sa ifra, og vi er glade for at det lykkes. Selv om vi ikke liker Molde og FC København, så er dere faktisk forbilder i deres region. Ta ansvar, selv om det ikke er så lett når dere er så få. Si ifra. Forsøk å påvirke verden i positiv retning. Om ikke annet, kanskje dere klarer å irritere oss like mye som vårt tiltak tilsynelatende har irritert dere.