Pipefri sone på Øvre Øst

Da Kjernen ble stifta i 1996 var det først og fremst som et motstykke til rølpegjengen i Fragleberget. Men også som et motstykke til gubbekulturen på Lerkendal. Det kunne ofte være helt stille, med unntak av klapping ved scoringer og piping da spillet ikke var bra. I 1999 opplevde vi på stillingen 3–0 mot Moss at store deler av stadion peip fordi spillet ikke var bra nok. Vi vant kampen 5–0. Kjernen har alltid stått i motsatt ende og i de årene hvor sjuendeplasser var mer realistisk enn gull, kunne det fort være piping fra resten av stadion, men på vår tribune var det lite av det.

Dette har forandret seg de siste årene. Kanskje ikke så rart etter hvert som avstanden i tid til forrige tittel øker og spillet ikke alltid har vært like bra. Men slik vil ikke ha det. Det har vokst frem en misnøyekultur der det plutselig er legitimt å pipe, lettere å få med folk på «kjempe gutta – fighte gutta» enn på «vi ælske Rosenborg» og vi får inntrykk av at enkelte tar det som en personlig fornærmelse når laget spiller dårlig.

Mot Viking på lørdag opplevde vi spredt piping allerede etter noen få tversoverpasninger i første omgang. Etter utligningen og kampslutt kom en hel pipekonsert.

Er det slik vi vil ha det? Nei, sier vi, og derfor etablerer vi nå en pipefri sone på Øvre Øst.

Men vi vil ikke alle spontane utbrudd til livs. Fotball er følelser og de skal få fritt utløp på Øvre Øst. Men er piping spontane utbrudd og følelser i fri flyt? Som stående og syngende supportere på Øvre Øst ser vi oss som en del av kampen om å vinne fotballkamper. Når det går dårlig må vi gjøre det vi krever av spillerne – skjerpe oss og ta i enda mer!

Vi vil heller ikke kritikk til livs. Kjernen har i mange sammenhenger vært svært kritisk til alt fra spillet på banen til klubbdriften ellers. Men den kritikken vi kommer med bør være saklig og konstruktiv. Dersom Kjernen skal tas på alvor når vi retter kritikk av ulik art kan vi bli avfeid som sutrepaver, ikke konstruktive, dersom det er en kultur for piping fra tribunen vår.

Når spillet er dårlig og vi taper – er det ikke da større sjans for at laget spiller bedre om vi bretter opp ermene og tar i enda mer? Når laget kommer bort til oss etter en tapt kamp – er det ikke da større sjans for at de tar med seg en litt bedre følelse og får bedre forutsetninger for å komme sterkere tilbake neste kamp om de blir møtt med applaus?

Vi vil at Øvre Øst skal være er en tribune som i hovedsak er preget av positivitet. Vi støtter laget like mye når sola skinner som når det regner, blåser og snør. Slagordet vårt er «Sammen mot gull». Sammen. Og ikke bare hvis det blir gull.

Fra og med kampen mot Odd – og så lenge som mulig – skal Øvre Øst være pipefri sone!

Dette er en invitasjon og oppfordring fra oss i styret og vi håper du vil være med. Det finnes ingen ris bak speilet. Ingen blir kasta ut eller skjelt ut for å pipe. Men vi har et mål for hvordan Kjernen skal framstå – og der inngår ikke piping mot eget lag. Det er ingen i Norge som leverer like god støtte fra tribunen som vi gjør. Vi er stolte over stemningen på Øvre Øst mesteparten av tiden. Men vi kan alltid bli bedre, ikke minst på dette.

Vi e med. Er du?

Styret i Kjernen