Still opp for laget ditt!

Det er lite som minner om gamle dager i Trondheim. Noe av det eneste som er som før, er at skyene fortsatt er grå og pisser regndråper over byen som en smart østlending en gang i tiden bestemte seg for å kalle «trøndervær». Likt med storhetstiden er også at Kjetil Rekdal annenhver uke slenger urin i retning Rosenborg, selv om vi har fått ett – 1- feilaktig straffespark i løpet av sesongen.

Disse to tingene gjorde liksom ingenting før. Altså, Rekdal er jo fortsatt bare morsom og vi har paraplyer, men det er Rosenborgs situasjon som først og fremst bidrar til den grå stemningen. Fredag skal mange tusen supportere spent følge trekningene til gruppespillene av årets Europacup. For første gang siden gruppespill ble etablert skikkelig i 1995, er vi ikke med for andre året på rad. Vi har heller ingen cupfinale å glede oss til og vi håper egentlig Odd vinner serien. Vi sitter her, for første gang siden klubben ble stiftet med Odds navn for snart 100 år siden, og håper at et lag fra Telemark skal gjøre det bra. Gud bedre.

Men selv om kampen om gullet er over, selv om vi ikke skal kjempe om cupfesten og selv om vi ikke skal gruglede oss til storkamper i Europa i høst, gjenstår flere viktige kamper. Høsten 2014 er kanskje den viktigste høsten på lenge og hver stemme på tribunen blir viktig.

Kampen om å gjenskape den offensive samhandlingen på Lerkendal har startet. Vi har vel til nå bare sett noen glimt av den i hjemmekampen mot Start for tre uker siden, men fem seriekamper er for få til å trekke konklusjoner. At det vi engang hadde ikke kan gjenskapes eller læres på så kort tid skjønner alle. Vi skal tross alt rydde opp etter fire år med snøballer, støttepasninger og joggetreninger. Det kan ta litt tid og vi skal ikke bidra til å tvinge frem nødløsninger, vi skal gi dem den roen og støtte på som faen fra tribunen. Vi skal ikke la resten av landet ha noen grunn til å kalle oss bortskjemte. Vi er dobbelt så mange som da vi sikret vårt femte strake seriegull og slo Milan borte. Vi er fortsatt flest i Norge. Vi er ikke bortskjemte, vi setter krav. Vi setter krav til de som disponerer gullmyntene Nils Arne Eggen tjente ærlig og redelig ved mange års suksess i Champions League med en trøndersk sentrallinje. Pengene kommer ikke fra skipsredere, telefonselskaper eller arabiske oljepenger. Så unnskyld for at vi setter litt krav for hvem som råder over disse og hva de blir brukt på.

Det er ikke til å stikke under stol at nedgangen fra toppåret 2007 har vært stor på tilskuersiden i Norge. Muligens er vi også nummer tre bak Sverige og Danmark. Men det bor langt færre her og vi er ikke langt bak. Vi er og skal fortsatt være Skandinavias beste fans. Vi trenger ikke være med på den kollektive nedgangen. Vi er Rosenborg, vi.

Vi skal i tillegg kjempe om en viktig bronsemedalje. Vi skal være topp tre. 2008 var sist vi ikke var på podiet. Der skal vi være hvert år og vi skal ut i Europa. Ikke fordi Molde vinner cupen eller fordi vi vant en Fair Play-pris. Vi skal være topp tre i år og hjemmekampene mot Bodø/Glimt, Aalesund, Vålerengen, Sandnes Ulf og Strømsgodset blir viktige. De blir spennende, for vi skal se hvordan angrepsspillet utvikler seg. Å utvikle offensiv samhandling er det vanskeligste i fotball. Å møte opp for å se kampen er det enkleste i fotball. Du skal være der. Vi skal være der.

For ni år siden var det fullt hus og 21.000 på siste serierunde, da Rosenborg og Tromsø gjorde opp om 7. plassen. Dette blir ti ganger mer spennende.