Fredagshelvete

I kveld spilles en av norsk fotballs største klassikere. De to eneste lagene som har holdt seg på øverste nivå på berget siden 70-tallet. Lagene som hvert tiår har kjempet om gull, flere ganger helt inn til siste serierunde. Et av de største hatoppgjørene våre spilles årlig på Åråsen. I år mister godt over halvparten den turen.


Vi gjorde det tydeligvis ikke klart nok for pampene for tre år siden. Det var sist undertegnede og mange, mange andre mistet hatkampen i Lillestrøm. UN kjørte boikott. Jeg – og helt sikkert flere – klarer ikke å glede meg hundre prosent når vi ser kampen i sofakroken eller på puben. Jeg husker med gru at Dockal banket inn en perle, den følsomme chipen til Moldskred og et lag som snudde 0-1 til 5-2-seier på en omgang. Alle fem scoringene på målet rett foran de heldige, fremmøtte. Det eneste jeg klarte å tenke på er hvordan jeg og resten gikk glipp av festen. 5-2 på Lillestrøm og vi satt HER. Hvorfor?

Jo, fordi kampen skal vises på TV 2 Zebra. Sist var det Max, nå er det TV 2. Det er viktig å generere TV-penger enn å legge til rette for de som faktisk gjør det mulig å leve av fotball.

For de her oppe som ikke har det som jobb å dra til Åråsen fredag, er det umulig å komme seg til stadion fra 15.30 med kampstart 19. Det sier seg selv. Vi har et liv utenom fotballen også. Like mye sier det hvor respektløse TV-selskapene er, som gjør det umulig for menneskene som elsker laget sitt, å se en av årets høydepunkter. Umulig for menneskene, som er satt til å gi idretten muligheter. Det klarer vi ikke med slike begrensninger. Det er synd, skuffende og provoserende.

Fotball skal spilles i helgen – så enkelt er det. Skal dere likevel fortsette med det patetiske forsøket på å ha taco- og Nytt på nytt-fredagen som en dag som byr opp til fotballfest, får dere faen meg se til å sette opp kamper som gjør det mulig for supporterne å dra på kamp. Som Sarpsborg mot Vålerenga eller Stabæk mot Strømsgodset. Men det ville vært et hån mot de også, så hele opplegget er dødfødt.

Dere kan sitte og humre av den lille håndfullen og dere må gjerne vise oss et egoistisk regnestykke som sier at DERE tjener på det. Vi sier bare at vi for andre gang på tre år går glipp av et av årets største høydepunkter.