Prosessen

prosess m (Bokmål/Nynorsk), c (Riksmål)

  1. omdanning, ei ubroten rekkje av endringar

 

Ja, slik lyder definisjonen, i hvert fall en av dem, på en prosess. Og det er nettopp dette uttrykket vi sitter og funderer litt på denne helga. Det er jo unektelig et flott ord. Det burde vi vite, for vi har hørt det ganske ofte de siste månedene.

Vi hørte det først 21. juli. Perry måtte gå, Kåre kom inn midlertidig, men det viktigste var at det skulle startes en grundig prosess som skulle bidra til å løfte Rosenborg tilbake til gamle høyder og legge de siste års kaos bak oss. Det var slutt på enkle og lite gjennomtenkte løsninger, man skulle snu på en hver stein. Det ble det sagt i alle fall. Og så tok Koteng og resten av styret ferie.

18.august var de tilbake, og nå skulle det røskes opp i alt:

– Dette er oppstarten på en prosess som skal gjøre at vi blir bedre og at vi skal slippe å sparke folk hele tiden. Vi skal snakke om hvordan vi skal organisere den sportslige avdelingen, sier styreleder i Rosenborg Ivar Koteng

– Nå skal vi snakkes fritt og det skal være høyt under taket. Vi ser på denne prosessen som det viktigste vi har gjort til nå i styret, sier Koteng.

– Dette er starten på en viktig prosess. Det er viktig å ikke ha noen konklusjoner klare. Vi må ta oss god tid, sier organisasjonssjef Trond Alstad.

– Vi skal snakke om hvordan vi skal organisere den sportslige satsingen og om hvilken løsning som er best egnet for oss. Først når vi har funnet ut av det, kan vi diskutere hvilke krav vi skal ha til den nye treneren, sier Koteng.

Dette var mange fine ord på en gang, og attpåtil lignet de veldig på de ordene supporterne hadde brukt i sin kritikk av klubben over flere år. Klubben hadde forstått det, nå skulle det endres på saker og ting. De skulle altså starte i riktig ende:

  1. Se på hvordan den sportslige avdelingen kunne organiseres mest mulig optimalt
  2. Lete etter forbedringspotensialet, og definere det
  3. Utvikle en kravspesifikasjon
  4. Finne de riktige kandidatene i henhold til nevnte kravspesifikasjon

Dette høres vel og bra ut, men hva er det egentlig som har skjedd siden den gang? Det vet vi strengt tatt ikke, og vi vil gjerne presisere at dette er et supporterinnlegg basert på hvordan det ser ut utenfra. Som sagt finnes det flere ulike definisjoner på en prosess, og foreløpig må vi nok fastslå at vi har valgt feil definisjon. “Ei ubroten rekkje av endringar”? Eh, nei,  vi er vel så nær status quo vi kan få blitt.  Men styret startet visstnok i riktig ende med å se på punkt 1. Og det var jammen en herlig tilfeldighet at den mest optimale organiseringen av sportslig avdelingen var akkurat den vi hadde fra før. Det tok mange uker å komme til den konklusjonen, men man sparer jo mye tid på å slippe å endre noe i ettertid som følge av konklusjonen.

Så over til punkt 2. Her vil vi til dels berømme klubben. Her har de virkelig tatt tak i en del små ting i de sportslige, som å øke treningsmengde, åpenhet og gjøre siste 4 års svada om offensive mønstre om til handling som vises på banen. Vi stiller riktignok noen spørsmål til om det ikke finnes noen andre punkter i klubben der det finnes forbedringspotensiale. Det er meget merkelig å skulle “røske opp i alt” og så ende opp med det Børge (48) med fast sesongkort på langsiden kan påpeke til tross for at han ikke har vært involvert i fotball selv på 35 år. Det skal vel mer til for å profesjonalisere en klubb og gjenskape kultur, enn å trene en halvtime ekstra her og der.

Så har vi punkt 3 og 4. Vi har ikke vært flue på veggen i noen styremøter, vi baserer oss  i stor grad på det vi leser media, og løse rykter. Men punkt 3 og 4 i nettopp den rekkefølgenF passer fint i vår type prosess. Finne ut hva vi trenger for å endres til det bedre, definere noen mål og kompetanser vi ønsker å fylle, deretter lete etter de rette personene. Koteng har også, på vegne av styret, vært flink til å stresse dette. ” Vi er ikke kommet dit i prosessen enda, det er for tidlig å diskutere navn” hørte vi i utallige ulike versjoner i ukesvis. Og det er fint, vi var enige i denne tankegangen.

Men hva har så skjedd? Jo, som nevnt har Rosenborg kommet frem til at de vil fortsatte med samme organisering. Altså en trener som arbeidsleder på feltet, og en sportslig leder som trekker opp de store linjene og tenker langsiktig. Fint nok, tenker vi, så da er det vel greit å få på plass denne sportslige lederen slik at han kan bidra til å finne en trener som passer inn i disse store linjene? Ikke det? Finne trener først ja? Ok..

Så var det da uansett på tide å gå over på å snakke navn i styret. Og de har sikkert snakket om mange navn der, men vi må virkelig si at vi får visse bange anelser når vi ser hva Adressa erfarer for tiden. Så vi gleder oss til dere overrasker oss, stolt viser frem resultatet av prosessen slik at vi kan se hvor feil media tok. Dere skulle jo røske opp i alt, imens Adressa påstår at dere rett og slett har bestemt dere for å kjøre på med den samme linja som dere rotet sammen på en halv formiddag etter at Perry måtte gå.

Men vi skal ikke være vanskelige vi. Vi skal ikke si at den konklusjonen er feil heller, det er jo tross alt dere som har hatt en prosess. Nylig var jo Koteng ut og sa at listen med navn var krympet litt. Tilfeldigvis samme dag som Fagermo forlenget kontrakten sin med Odd. Javel, så hadde Adressa rett likevel da? Det sto mellom Kåre og Dag Eilev?

– Jeg har ikke vært i dialog med eller pratet med noen andre heller, sier Fagermo

Interessant prosess dette, der man ikke snakker med kandidatene en gang. Jammen sa vi “ei utbroten rekkje med endringar”. Vi venter spent på fasiten!