Grunn nummer seks: Følelsene

Fotball er følelser er mantraet til mange av oss som har fulgt Rosenborg i tykt og tynt, høyt og lavt, innenlands og utenlands, helg etter helg, år etter år. I løpet av hundre år har vi vært noen turer innom den syvende himmel før vi har tatt turen lukt ned i kjellerhelvete igjen.

Og der ligger mye av motivasjonen for å få med seg kampene på stadion, der det skjer når det skjer som det heter ifølge noen på TV. Selv TV mener altså at det er bedre å være der det skjer når det skjer heller enn å se det på TV. Så da er den debatten død. Og å dele følelsene med sidemannen på stadion når de er på det høyeste eller laveste, det er bedre enn TV. Fotball på TV blir litt som sex på egenhånd i så måte – det blir aldri helt det samme.

Vålerengen – Rosenborg, 6. juni 2015. Foto: KjernenTV.

Og når du har vært på Lerkendal og kjent litt på det – den kampen da du ikke sang med på «Bilde tå’n Ivers» men sto og hørte på i stedet, med en tåre i øyekroken og ståpels fra nakken ned til stortåa – så vet du jo at du kommer tilbake for å kjenne mer på det. Og enda er ikke en eneste ball sparket.

Og så blåser fløyta i gang kampen. Da har du allerede kjent på å være nervøs, eller spent, du har gleda deg mest, grua det litt, og sånn fortsetter det i samfulle nitti minutter. Du kjefter på dommeren, sidemannen kjefter på grunn av pasningen som aldri nådde frem, og så jubler begge vilt når det angrepet du trodde gikk rett ått skogen faktisk ender med et kjempemål fra umulig spiss vinkel allikevel. Det er kjedelig å sitte og se på alene i sofakroken. På linje med enkelte andre ting vi har nevnt.

Og nå er det altså hundre år siden det hele startet. Hva stifterne ville kjent på av følelser om de visste hvordan det skulle gå med Odd da de sleit med å finne seg motstandere for hundre siden skal ikke vi sitte og påstå at vi vet noe om. Men vi tror nok at følelsen de ville kjent på ville nærmet seg et eller annet slags klimaks.

Om du trenger et stevnemøte denne lørdagen så er akkurat det stevnemøtet med Rosenborg. Da blir det noe på deg. Alt ligger til rette for et skikkelig hundreårsklimaks.


Rosenborg – Lillestrøm, lørdag 20. mai klokka 15:30 på Lerkendal stadion. Billetter kjøpes her.