Grunn nummer fem: Stoltheten

Det er kanskje litt rart – å være stolt av en fotballklubb. De færreste av oss har fått spille en obligatorisk RBK-kamp, delta i det sportslige apparatet, eller jobbe i administrasjonen. Det nærmeste vi kommer å ha noe eierskap til klubben er å melde oss inn. Likevel har vi en tilhørighet som gjør at vi med rette kan si at vi virkelig er stolte av Rosenborg Ballklub.

De fleste av oss kommer fra Trondheim, mange fra Trøndelag for øvrig. En god andel fra ellers i landet, og noen fra hele kloden. Uavhengig av om det er geografisk tilhørighet, rettroende familie eller andre grunner, så har vi RBK i hjertet. Gode minner som involverer den hvite og svarte drakta, Lerkendal stadion, Nils Arne Eggen. Seriegull, Norgesmesterskap, kvartfinaler i Mesterligaen. Seier. Glede. Herregud, for en glede, når tårene renner i strie strømmer og voksne menn omfavner ukjente av samme overbevisning.

Cupfinalen 2015. Foto: KjernenTV.

Det Rosenborg har oppnådd er like vanvittig som det er unikt. I det klubbens 100 første år er fullført 19. mai 2017 har vi 24 seriemesterskap og 11 NM-titler. Det er 35 gull. Litt under 3 år mellom hvert gull i gjennomsnitt, og når man tar med i beregningen at det tok mange år fra RBK ble stiftet til vi var med i toppen av fotballhierarkiet her hjemme, viser det hvor totalt dominerende vi har vært den siste perioden. Og da teller vi selvfølgelig ikke med 7 sølv og 3 bronse i serien, eller 6 sølv i cup’en. Gull eller nederlag – det finnes ikke noen annen måte å se det på.

Vi har herjet med store lag i Europa. Det var ikke bare flaks. Det var ikke bare enkeltkamper. Lille Rosenborg, fra bakgårdsligaen i Norge, med årsbudsjett som bleknet ved siden av prislappen på enkeltspillere på motsatt banehalvdel, slo langt over sin vektklasse og ble en respektert størrelse internasjonalt. Det hjalp selvfølgelig å ha verdens beste trener og et par håndfuller med legendariske spillere som trodde på systemet.

Vi var kanskje ikke på banen, men minnene er våre. Kjærligheten til klubben er det som gjør den til vår egen, og samholdet gjør det fantastisk å dele stoltheten over hva RBK har oppnådd med hverandre.

Og stolte som vi er av vår mektige historie, forventer vi selvfølgelig uansett at de største opplevelsene ligger foran oss.


Rosenborg – Lillestrøm, lørdag 20. mai klokka 15:30 på Lerkendal stadion. Billetter kjøpes her.