Grunn nummer sju: For Øystein og Bjørn

Jada, det blir kanskje mye om den legendariske seriefinalen i 1985. Vi kommer stadig tilbake til den. På den annen side burde vi ha et utrolig stort publikum som sammen med oss mimrer tilbake til denne oktoberdagen. Antallet som påstår at de var der begynner vel å komme opp i flere hundre tusen. Men denne lille teksten skal handle om to som ikke var der. Du har sikkert hørt de to historiene mange ganger før, men i og med at vi feirer 100 år akkurat mot Lillestrøm, skader det ikke å gjenta dem.

Først; Øystein. Ja, nettopp. Øystein Wormdal. Da vi tok The Double i 1971 hadde 20-årige Øystein ikke nok kamper til å bli seriemester. Ikke til å bli cupmester heller, og håpet derfor på å bli byttet inn i cupfinalen. Det ble han ikke; fordi han i følge Nils Arne «kom til å få så mange sjanser senere». Ja, det trodde både Nils Arne og alle andre med god grunn. Men det gikk 14 magre år. 14 år med all mulig drit og lort og lave tilskuertall og nedrykk og råtten økonomi og klubb i fare for å forsvinne. Men Øystein var der. I alle kamper. Ja, sikkert ikke absolutt alle – men det er nå slik vi husker det. Så la han opp. Og så vant vi gullet i ’85. 14 år i RBK uten å vinne noe som helst. Og uten å syte. Klubbspiller. Legende.

Øystein Wormdal. Foto: ukjent.

Og så; Bjørn Hansen. Bakmann og strateg i mange og lange perioder. Litt i skyggen, men alltid svært viktig. Hovedtrener i 85, det gikk så det suste. Vår og sommer. Men i august så valgte Bjørn å si opp jobben, fordi han følte på at han ikke fikk helt maks ut av alle spillerne, og dermed måtte overlate roret til noen andre for at det skulle gå hele veien inn til seriegull. Satte klubben foran seg selv, altså. Arne dokken tok over og ledet laget i kampen vi alle husker så godt. Eller har hørt mye om. Og så ble sannelig Bjørn glemt invitert til gullfesten, selv om fortjenesten for seriegullet selvfølgelig i all hovedsak var hans.

Bjørn Hansen. Foto: Carl-Erik Eriksson, Digitalsport.

To litt triste historier, og slike vil det selvfølgelig være noen av i løpet av 100 år. Lite annet vi i dag kan gjøre med det enn å stille mot Lillestrøm, alle mann. Av mange ulike årsaker. Ikke bare ti, selvfølgelig. Hundrevis. Og en av de viktigste er at vi stiller i ærefrykt og respekt for to legendariske Rosenborgere, Øystein og Bjørn.


Rosenborg – Lillestrøm, lørdag 20. mai klokka 15:30 på Lerkendal stadion. Billetter kjøpes her.