Grunn nummer ni: 100-åringen som klatret ut av Eliteserien og forsvant?

Du har kanskje lest boka. Eller sett filmen. Om «100-åringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant.» En fantastisk sprø historie fra tastaturet til forfatteren Jonas Jonasson. Om Allan Karlsson som har havnet på gamlehjem. Hundreårsdagen og feiring med pomp og prakt nærmer seg. Ordfører og lokalavis venter, men Allan vil ikke være med. Han klatrer ut gjennom vinduet, og det blir startet på en forrykende reise i nåtid og fortid.

Rosenborg på 1930-tallet. Foto: RBKs arkiv.

Vi er mange som drømmer om at Rosenborg skal klatre ut av eliteserien og inn i Europa denne sommeren. I likhet med den andre hundreåringen, kan det handle om berømmelse, store penger, makt, og eventyr. Likevel er ikke dette det viktigste. Det som betyr mest, handler mer om ære, stolthet, og å vise at vi kan. Selv vi som kommer fra lille Trondhjem, kan å spille verdens vakreste spill. På en måte som gjerne må gi berømmelse, penger og makt.

Om vi lykkes i ukene etter hundreårsdagen, er det ikke første gang at RBK klatrer ut av Eliteserien. Vi har vært på reise før. Til Milano, Dortmund, Valencia. Der har vi rappet til oss de store pengene. Fått sparket trenere som fortsatt leker blant de største. Vunnet og spilt jevnt med alle. Pekt nese til fotballens pudrede prinser, presidenter og pamper. Tapt flere kamper enn vi har vunnet. Men i en liga der ingen andre norske lag har vært i nærheten.

Det heter seg at en blir klokere med årene. Sånn er det ikke alltid. Noen gamlinger glemmer hvor de kommer fra. Og roter seg bort. Det kan være farlig. Også for fotball-lag som klatrer ut av Eliteserien, og forsvinner litt for langt. Bort fra røtter, gamlehjem eller Brakka. Om en forsvinner fra menneskene som gjorde det mulig å klatre. Eller de som er glad i deg. Kanskje var det også det som skjedde en gang med RBK? At de ble så store (på det) at de ikke klarte å klatre inn og hjem igjen? Eller glemte hvor de hadde lært å fly!

Lørdag er det jubileumskamp. Årets viktigste kamp. Dette også. Fordi den neste kampen alltid er det. Og fordi det er nettopp der, i de neste kampene. At fundamentet bygges. Som gjør det mulig å tenke på å klatre ut på nytt. Vinduet står allerede på gløtt. Gode kamper i eliteserien, det blir det som gjør det mulig å hoppe – og stå støtt!


Rosenborg – Lillestrøm, lørdag 20. mai klokka 15:30 på Lerkendal stadion. Billetter kjøpes her.