Grunn nummer ti: Det er her du hører hjemme

I det denne teksten publiseres den 19. mai 2017, er Rosenborg Ballklub 100 år. På denne datoen i 1917 stiftet en kameratgjeng det som skulle bli Norges suverent største suksess innen klubbfotball. Hva tror du de tenkte? At de skulle ha det litt artig sammen, eller at de skulle dominere norsk liga i årtier, og på det beste tukte topp internasjonal motstand? Drømmer og ambisjoner er vel og bra, men vi våger å tro at ingen kan si at de hadde noen realistiske forventninger om at klubbens historie skulle bli som den ble.

Rosenborgs tolv grunnleggere.

Så står vi her på en slik dato og klarer ikke å la være å reflektere litt. Hundre år er ganske lenge, sett opp mot et vanlig menneskeliv. Noen få av oss klarer å holde det gående såpass. Men sjansen er stor for at om hundre år er vi glemt. Borte. Noen spor har vi etterlatt oss, i form av handlinger, etterkommere, minner. Men tiden har det med å skylle bort det gamle. Vi forsvinner nådeløst ut i glemselen.

Men ikke Rosenborg.

For de aller, aller fleste av oss har RBK alltid vært der. Da vi ble født visste vi ikke at klubben eksisterte, og bare ventet på å bli vår livs store kjærlighet. Så ble vi etterhvert oppmerksom på det som skulle bli klubben i vårt hjerte. Det begynte kanskje som litt nysgjerrighet, en fascinasjon som var vanskelig å forklare, en gryende interesse som fort vokste til du plutselig en dag innså at Rosenborg Ballklub var en del av livet ditt, av hjertet ditt, at uansett hvilken sti du går videre, så vil klubben alltid være der.

Fotball er følelser, sier vi. Slipp dem fri. Innimellom lurer vi på hvor bra det egentlig er for helsa å la humøret dikteres av resultatene til en fotballklubb. Ingen vinner alle kamper hele tiden. Det vil komme sure tap, urettferdige dommeravgjørelser, ufortjente mål imot. Og hver eneste gang er det som et slag i magen. Vi lider med Rosenborg. Hvorfor gjør vi dette mot oss selv?

Fordi vi er ett, klubben og vi. Det er et spørsmål om identitet. Vi taper sammen, vi gråter sammen, vi biter tennene sammen og sverger at neste gang… Da skal det gå vår vei! Og når det endelig lykkes, da deler vi en glede som er så sterk at alt er så vanvittig verdt det. Lidenskap går begge veier. Tårene er like ekte om de spruter av frustrasjon eller renner av pur lykke. Og hvordan kan man beskrive det når engasjementet ubønnhørlig binder deg til en berg- og dalbane av oppturer, nedturer og opplevelser som blir en del av selve kjernen av den du er?

Det er bare én måte å si det på. Dette er kjærlighet. Vi elsker Rosenborg Ballklub, av hele vårt hjerte. Og som kjent er ikke kjærlighet noe som blir mindre av å deles. Våre bakgrunner, historier, holdninger og erfaringer er forskjellige, spredt over hele spekteret. Men den ene tingen vi alle har felles er også grunnen til at du skal til Lerkendal lørdag 20. Mai. Det er her du hører hjemme. Dette er ditt åndelige hjem. Du er en del av Rosenborg like mye som Rosenborg er en del av deg. Lerkendal, Brakka, Øvre Øst. Disse tingene er med på å definere deg, du hadde rett og slett ikke vært den sammen uten. 

Gratulerer med dagen, Rosenborg! Vi gleder oss til fortsettelsen, og er med dere – i hjertet og på stadion – i resten av vår tid!